Pui Broiler

Semnează acum

Convertirea din ființă în mașină eficientă: efectele creșterii intensive asupra puilor crescuți pentru carne (broiler)  

În ziua de astăzi, după cum știm, unele ființe sunt tratate ca niște produse al căror simplu scop în viață este să fie productive, crescând în mod controlat și impus cu o greutate mai mare ca niciodată. Această greutate este și fizică, dar și mentală. Printre aceste ființe se enumeră și puii broiler, cunoscuți drept și puii de carne. Puii broiler au o greutate corporală care le paralizează capacitatea de a-și manifesta comportamentul natural, cu care s-au născut, din cauza traiului artificial impus de industria zootehnică. În ochii industriei, dar și al consumatorului, singurul scop al puiului este să transforme cerealele în proteină pentru profit și consum. Prețul acestei transformări este dus cu greu în viața lor scurtă care se sfârșește fie printr-o moarte cauzată, fie de boală sau de o sacrificare stresantă și chinuitoare.

Puii crescuți pentru carne care fac parte din rasele de creștere rapidă sunt printre cele mai exploatate animale din lume deoarece duc o viață scurtă și dureroasă. De-a lungul timpului, puii au fost selectați genetic pentru a oferi mai multă carne comestibilă. Din cauza acestei transformări genetice, biologia și fiziologia acestora s-a schimbat dramatic. Puii din ziua de azi pot crește de patru ori mai mari decât în anii 1950. Aceștia pot ajunge la greutatea maximă de 4 kilograme în doar 8 săptămâni. Comparativ, e ca și cum un nou-născut ar cântări 300 kilograme la vârsta de două luni.

Din cauza acestor schimbări, bunăstarea puilor broiler este precară, aceștia suferind de obezitate și diverse afecțiuni. Cei mai suferinzi dintre pui, fac parte cel mai des din rasele COBB și ROSS, deoarece au o imunitate scăzută. Aceștia suferă deseori de infecții ale tractului respirator. Alte boli pe care le dezvoltă puii broiler din cauza creșterii lor rapide, greutății lor excesive și a condițiilor precare din fermele industriale includ: boala mușchilor verzi (miopatia pectorală profundă), sindromul morții subite, afecțiunea dungilor albe, discondroplazia tibială și ascita. De asemenea, puii suferă de niveluri ridicate de arsuri de jaret (articulație a picioarelor) și pododermatită, pierzându-și penele.

Cum poți ajuta: 

  1. Cere companiilor să adopte Criteriile Angajamentului European pentru Pui (European Chicken Commitment) pentru a reduce suferința puilor.
  2.  Evită consumul de carne de pui, în principal al puiului din rase cu creștere rapidă.
  3. Susține interzicerea raselor de pui cu creștere rapidă la nivel național și european. State precum Danemarca fac deja pașii necesari în direcția aceasta. De ce nu și România?

Un număr cât mai mare de semnături demonstrează interesul cetățenilor și al consumatorilor față de cauză și pot grăbi îmbunătățirea condițiilor de trai ale puilor crescuți pentru carne.