Puiul „îngălbenit” este doar vârful icebergului

Puiul „îngălbenit” este doar vârful icebergului

Ce considerăm noi a fi cu adevărat îngrijorător în industria păsărilor. 

În ultimele zile, s-au speculat în presă acuzații alarmante despre procesul de îngălbenire al cărnii de pui pentru a oferi impresia că puiul este de o „calitate superioară”, fiind denumit drept „o practică comercială înșelătoare”. 

Această dezbatere ajunsă a fi controversată, distrage consumatorul de la numeroasele probleme riguros studiate. În calitate de organizație care se concentrează în mod special pe bunăstarea și siguranța păsărilor din ferme, am rezumat și ce alte probleme considerăm că ar merita a fi dezbătute în mod transparent în fața consumatorilor și al publicului larg. 

Pericolul amplificării virale a bolilor de origine animală către oameni 

Industrializarea agriculturii animale a avansat înlocuind agricultura tradițională cu instalații mai ample și concentrate, care confină animalele în spații închise. Păstrarea multor animale în ferme aglomerate creează un mediu care favorizează dezvoltarea și răspândirea unor boli care pot afecta oamenii. Fermele industriale, cu multe animale, au un risc mai mare de transmitere a virusurilor dacă unul dintre dintre acestea se infectează. În astfel de ferme, găinile ouătoare și puii sunt ținuți în cuști mici, iar scroafele sunt ținute în boxe strâmte, fără să poată să se miște. Virusurile și bacteriile se pot răspândi mai ușor în fermele aglomerate, permițând apariția unor noi tulpini care pot infecta oamenii. Studiile arată că practicile agricole moderne pot contribui la apariția și răspândirea bolilor. De exemplu, o simplă mutație în gripa aviară poate duce la forme mai periculoase ale virusului. Riscul de astfel de mutații este mai mare în fermele mari, cu mii de animale.

Bacterii rezistente la antibiotice găsite în probele de carne de pui

Salmonella provoacă afecțiuni grave atât la oameni, cât și la animale, și reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică la nivel global, contribuind la o povară economică crescută. În ciuda recomandărilor și a avertismentelor de a găti carnea suficient de mult pentru a elimina pericolele, infecția cu Salmonella poate să apară și prin consumul apei contaminate sau prin contactul cu animale infectate sau cu mediul înconjurător al acestora. 

Potrivit unui studiu realizat de Tiseo și colaboratorii săi (2020), se estimează că aproximativ 66% din totalul antibioticelor folosite la nivel global sunt destinate agriculturii animale. Această practică extensivă a fost asociată cu apariția bacteriilor rezistente la antimicrobiene, conform cercetărilor efectuate de Kousar și alții (2021). Această rezistență crescută la antibiotice reprezintă o sursă semnificativă de îngrijorare, întrucât poate contribui la intensificarea infecțiilor cu Salmonella și la creșterea riscului de transmitere a acestor bacterii rezistente la oameni.

Bunăstarea scăzută a puilor și numeroasele riscuri asupra sănătății acestora cauzate de predispozițiile genetice ale raselor cu creștere rapidă

Puii crescuți pentru carne în mod convențional, mai numiți și broiler, au fost selectați genetic pentru a crește rapid în greutate, ceea ce a dus la numeroase probleme de sănătate. Această selecție pentru creșterea rapidă este responsabilă pentru problemele de bunăstare întâlnite la puii de carne, cum ar fi boli ale picioarelor, cardiace și circulatorii. Creșterea rapidă pune presiune asupra inimii și plămânilor puiului, crescând riscul de boli cardiace precum ascita și sindromul morții subite. În plus, miopatiile musculare, cum ar fi „pieptul de lemn” și „carnea de spaghete”, sunt tot mai frecvente la puii de carne, afectând calitatea cărnii și bunăstarea puilor. Aceste probleme de sănătate sunt neglijate și necesită o abordare urgentă pentru a asigura bunăstarea puilor crescuți pentru carne.

Deficiențele în sustenabilitatea industriei avicole

În ceea ce privește sustenabilitatea mediului, raportul realizat de organizația The Humane League abordează emisiile de gaze cu efect de seră, schimbările în folosința terenurilor și consumul de apă. Creșterea agriculturii zootehnice pune o presiune considerabilă asupra resurselor limitate de apă. Se constată că rasele de pui cu creștere mai lentă generează emisii mai reduse din schimbările în folosința terenurilor pe kilogramul de furaj produs, mai ales atunci când sunt obținute în mod sustenabil. De asemenea, trecerea de la metoda de baie electrică a puilor la sistemele de asomare atmosferică controlată (controlled atmosphere systems – CAS) este propusă ca o practică mai durabilă, cu beneficii semnificative în ceea ce privește bunăstarea și utilizarea redusă a apei. Studiul subliniază că sistemele CAS utilizează aproape de trei ori mai puțină apă în comparație cu sistemele de asomare electrică, demonstrând potențialul de economisire semnificativă a apei în cazul unei adoptări extinse.

SOLUȚIILE? 

Puii crescuți în condiții de bunăstare superioară folosesc de trei până la cinci ori mai puține antibiotice decât cei crescuți intensiv în fermele industriale actuale. Oamenii de știință au identificat utilizarea excesivă a antibioticelor, în special în creșterea puilor, drept principalul factor în dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Un studiu global a constatat că peste 40% dintre puii de carne din opt țări diferite prezentau rezistență la patru clase diferite de antibiotice. Reducerea utilizării antibioticelor poate diminua riscul apariției bacteriilor rezistente, care ar putea afecta și alte specii, inclusiv oamenii.

Concluzia este clară: adoptarea standardelor de bunăstare mai ridicate pentru creșterea animalelor și, în final, reducerea cererii globale de produse de origine animală sunt esențiale pentru a reduce riscurile asociate cu viitoarele pandemii, pentru a îmbunătăți siguranța alimentară, dar și bunăstarea puilor din ferme.

Considerăm comunicarea transparentă atât a producătorilor, cât și a comercianților ca fiind o responsabilitate esențială față de consumatori, atât pentru a-i ajuta să ia decizii informate, cât și pentru a le adresa îngrijorările.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *