Puii broiler și mobilitatea scăzută: sănătatea precară a picioarelor

Puii broiler și mobilitatea scăzută: sănătatea precară a picioarelor

Efectul selecției genetice pentru un raport mușchi-oase crescut și un aport caloric ridicat este acela de a cauza o mortalitate semnificativă prin riscul de boli vasculare1. De asemenea, creșterea rapidă cauzată de aportul ridicat de nutrienți poate duce la șchiopături severe, deformări scheletice și afecțiuni osoase. Una dintre cele mai grave probleme de bunăstare în producția de carne de pui (broiler) este incidența mare a tulburărilor scheletice, în special a celor care duc la mobilitate redusă sau șchiopături2. Dezvoltarea multora dintre aceste probleme este cauzată de selecția pentru o creștere rapidă. Aceste afecțiuni sunt rareori observate în cazul raselor de pui cu un grad de bunăstare mai mare, dar sunt foarte frecvente la puii comerciali cu creștere rapidă, precum Ross 5003. Afecțiunile scheletice nu reprezintă doar probleme de bunăstare; sunt, de asemenea, costisitoare pentru industrie. Acestea sunt de departe cele mai costisitoare afecțiuni pentru producătorii de păsări în ceea ce privește pierderea producției, risipa de resurse, costurile de tratament și prevenire3. Dezvoltarea unei mase musculare mari pe un schelet imatur duce la probleme locomotorii la puii cu creștere rapidă4, (cele mai înalte niveluri de șchiopătare observate la păsările cu cea mai rapidă creștere5).

S-a demonstrat că până și puii de carne cu șchiopătare moderată (≤ scor la mers 3 la un scor de la 0 – 5) au suferit dureri din cauza capacității lor de mers afectată4. Puilor li se oferă auto-medicație cu furaje care conțin analgezice consumând, astfel, o proporție semnificativ mai mare de hrană pe măsură ce severitatea șchiopătării crește. Aproximativ 27,6% dintre puii de carne crescuți intensiv din comerț au prezentat anomalii ale picioarelor și 3,3% aproape că nu puteau merge, conform unui studiu din Marea Britanie6.

Otwarte Klatki. (n.d.). Fermy Brojlerów 2020 [Photograph]. Flickr. https://www.flickr.com/photos/otwarteklatki/albums/72157713347784156

Sănătatea precară a picioarelor poate fi cauzată de o serie de factori diferiți, inclusiv condronecroza bacteriană și osteomielita (BCO), cunoscute drept și necroza capului femural5. În cazurile severe, păsările își pierd capacitatea de a merge, astfel încât nici măcar nu pot accesa resursele de bază de hrană și apă, lucru ce poate duce la înfometare și moarte lentă și dureroasă dacă nu sunt ucise. Puii de carne sunt crescuți de obicei în hambare cu o densitate de stocare de aproximativ 39 – 42 kg/m² (19,5 – 21 păsări/m² când sunt uciși la 2 kg). Astfel de densități mari de stocare afectează negativ capacitatea lor de mers6.Puii de carne cu creștere rapidă și cu sănătatea precară a picioarelor petrec o cantitate mai mare de timp dejectând și perioade lungi de timp petrecute pe așternut sărac, ceea ce poate duce la afecțiunea dureroasă dermatită a piciorului (inflamație și leziuni necrotice pe piciorul plantar), precum și arsuri de jaret și vezicule la piept7. Abilitatea de a merge este absolut necesară pentru a evita ciugulirea din partea altor păsări agresive din efectiv1.    

Otwarte Klatki. (n.d.). Fermy Brojlerów 2020 [Photograph]. Flickr. https://www.flickr.com/photos/otwarteklatki/albums/72157713347784156

One comment

  1. Pingback: Despre Angajamentul European pentru Pui și ce presupune acesta - Pui Broiler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *