Povestea unui pui broiler cu creștere rapidă în condiții standard

Povestea unui pui broiler cu creștere rapidă în condiții standard

Cum ar povesti puiul viața lui? Noi ne gândim că ar spune-o ca prin ochii unui copil 

https://i2.wp.com/andrewskowron.org/wp-content/uploads/2018/02/broiler-poland-2017_25536992977_o-e1573648636244.jpg?ssl=1

Bună! Eu sunt un pui broiler. Sunt frumușel, așa-i? Haideți să vă spun povestea mea. 

Probabil vă întrebați cum am apărut eu! Am fost inventat de oameni! Ei bine, nu chiar inventat, ci selectat genetic în urma unor experimente pe pui din anii 1950, care au condus la crearea unei noi rase de animale. 

De ce am fost eu creat? Am aflat de la puii mai mari că vor să creștem mari de tot, cât mai repede, pentru a produce mai multă carne. Mulți dintre prietenii mei mor chiar la scurt timp după ce i-am cunoscut.

Oamenii spun că una din calitățile mele este că mușchii îmi cresc excesiv…însă, dacă cineva m-ar întreba pe mine, probabil aș numi-o defect, deoarece creșterea rapidă îmi presează articulațiile. Sunt atât de tânăr, dar mă doare tot corpul și cresc deformat. Adesea, inima mea abia face față corpului gigantic pe care trebuie să-l susțin. Am văzut pui care nu au reușit…

Cum este la mine acasă? Păi odată ce cresc, nu prea am loc să fac ce îmi place. Stăm foarte aglomerați. Am în jurul meu chiar și peste 16 pui de 2 kg pe un metru pătrat.

https://i2.wp.com/andrewskowron.org/wp-content/uploads/2018/02/broiler_28287166329_o-e1573648331880.jpg?ssl=1

Nu mă pot bucura de soare. Stau închis și nu sunt ferestre. Nu am unde să mă cocoț, ce să ciugulesc, scrumez sau unde să mă scald în praf. Toate acestea sunt foarte importante pentru mine. Mă întreb dacă oamenii știu că asta mi-ar plăcea să fac în mod natural. Oricum, și dacă aș vrea să mă mișc mai mult, nu cred că mi-ar permite corpul. Cel mai des stau jos, chiar dacă e murdar și mi-ar plăcea să ajung mai ușor la apă și mâncare. De la prea mult stat jos, am arsuri dureroase de jaret cauzate de amoniacul din dejecțiile mele și ale altor pui.

https://i2.wp.com/andrewskowron.org/wp-content/uploads/2018/02/broiler_39355833194_o-e1573648456429.jpg?zoom=1.25&fit=1316%2C553

Poze preluate de la organizația Otwarte Klatki, Fotograf Andrew Skowron

Deși trăiesc puțin, zilele trec greu, durerile persistă, iar la mulți dintre prietenii mei, problemele de sănătate nu încetează să apară. Unii dintre ei suferă de ascita, care arată ca o burtă plină cu apă, alții suferă de boli ale mușchilor și se întâmplă uneori să moară și pe neașteptate, iar asta se numește și sindromul morții subite. 

Au trecut 5 săptămâni cumplite. Am reușit să supraviețuiesc și sunt mutat de aici. Voi fi liber în sfârșit! Oare de ce ni se pun cătușe de picioare și de ce stăm cu capul în jos? Văd că suntem atașați de o bandă. Cei dinaintea mea sunt coborâți cu capul într-o apă, apoi nu mai mișcă. Cătușele ne provoacă multă durere. Poate din cauza asta mulți pui din fața mea își ridică capul. Cu toții suntem speriați și știm că se va întâmpla ceva rău.
Mi-e frică…

2 Comments

  1. Mateiu Liliana

    Este ingrozitoare aceasta metoda de crestere a puilor. Probabil ca trecerea la vegetarianism ar fi solutia pentru ca animalele sa nu msi fie ucise pt a ajunge in farfuriile oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *