Condițiile de trai ale puilor Broiler

Condițiile de trai ale puilor Broiler

Condițiile de trai ale păsărilor crescute în industrie diferă considerabil comparativ cu cele ale păsărilor care trăiesc în mediul lor natural. Într-un mediu natural, puii sunt obișnuiți să-și petreacă o mare parte din timp căutând hrană. Acest lucru îi motivează să își exprime comportamente specifice lor, precum ciugulitul, hrănitul, scurmatul, inclusiv întreținerea penelor prin îmbăiere și scăldare în praf. De asemenea, aceștia se cocoțează noaptea în copaci pentru a evita prădătorii (Compassion in World Farming International, n.d.).

Sursă: Flatabø, G. (2015, June 14). Chickens in their natural environment [Photograph]. Flickr.

Sursă: Flatabø, G. (2015, June 14). Chickens in their natural environment [Photograph]. Flickr.

Prin comparație, creșterea puilor meniți producției de carne este mult mai rapidă iar viața lor este mai scurtă. În condiții naturale, media vieții puilor este de șase sau mai mulți ani, însă în agricultura intensivă, aceștia sunt sacrificați de obicei înainte de a împlini vârsta de șase sau opt săptămâni (Compassion in World Farming International, n.d.).

Din cauză că puii trăiesc în medii aglomerate și lipsite de vegetație, aceștia suferă de răni și stres cauzat de prinderea lor forțată, a transportului și a sacrificării. Pe lângă faptul că puii nu au acces la lumina naturală, aerul poate deveni poluant din cauza amoniacului din excremente care afectează ochii, sistemul respirator și poate provoca arsuri dureroase la picioare, cunoscute drept și “arsuri de jaret”. Pe deasupra, puii izolați în hale, nu își pot ajusta mediul pentru a evita căldura, frigul sau murdăria, cum ar putea în condiții naturale. În special în timpul verii, dacă sistemul de ventilație nu funcționează corespunzător, păsările pot muri din cauza stresului termic (Compassion in World Farming, n.d.).

Sursă: Otwarte Klatki. (n.d.). Fermy Brojlerów 2020 [Photograph]. Flickr.

Sursă: Otwarte Klatki. (n.d.). Fermy Brojlerów 2020 [Photograph]. Flickr.

Referințe 

Albert Schweitzer Foundation. (n.d.). European Chicken Commitment.

Compassion in World Farming International. (n.d.). Chickens farmed for meat.

Flatabø, G. (2015, June 14). Chickens in their natural environment [Photograph]. Flickr.

Otwarte Klatki. (n.d.). Fermy Brojlerów 2020 [Photograph]. Flickr.