Bunăstarea animalelor- o temă de gândire a Norvegiei în perioada următoare

Bunăstarea animalelor- o temă de gândire a Norvegiei în perioada următoare

Consiliul pentru Etica Animalelor a fost invitat să evalueze cele mai importante probleme etice legate de bunăstarea animalelor din Norvegia, în contextul elaborării raportului parlamentar privind bunăstarea animalelor.

Problemele și evaluările se referă atât la animalele terestre, cât și la cele acvatice și au fost transmise atât Ministerului Agriculturii și Alimentației (LMD), cât și Ministerului Afacerilor Economice și Pescuitului (NFD).

Consiliul pentru Etica Animalelor consideră că în prezent există suficientă cunoaștere despre speciile noastre de animale de fermă pentru a dezvolta și a implementa o gestionare a animalelor de fermă mai optimizată decât cea pe care o avem în prezent. Pentru a reuși în implementarea acestor schimbări, trebuie să se utilizeze instrumente economice în politica agricolă într-un mod care să permită fermierului să investească în bunăstarea animalelor.

Norwegian Agrarian Association (cea mai mare organizație norvegiană de interes pentru fermieri), este în total dezacord cu conținutul efectiv al declarației emise de Consiliu.

Interzicerea rasei de pui Ross 308

Consiliul pentru Etica Animalelor dorește să interzică rasele de pui Ross 308, deoarece reprezintă “o rasă de animale de fermă crescută cu provocări de sănătate și bunăstare documentate, care nu pot fi considerate "animale robuste cu o funcționare și sănătate bună", și se așteptă ca și politicienii să facă același lucru și să introducă o interdicție asupra acestor pui. 

                           
Conform declarației lor “reproducerea rasei Ross 308 este în contradicție cu Articolul 25 din Legea privind Bunăstarea Animalelor, care prevede că reproducția ar trebui să vizeze obținerea de descendenți.
                              


Live Kleveland, director de comunicare în cadrul Alianței pentru Protecția Animalelor, într-un interviu acordat publicației VG, afirmă că:
 “Ar trebui să fie de domeniul trecutului să folosești Ross 308, pur și simplu este o rușine că încă este permis."
 


Cum stau lucrurile în prezent în Norvegia:

  • Lanțul de supermarket Rema 1000 (Reitan Mat) nu comercializează puii Ross 308, în schimb folosesc rasa de pui Hubbard, care este rezultatul încrucișării unui cocoș cu creștere rapidă cu o găină cu creștere lentă. Această rasă trăiește cu aproape două săptămâni mai mult decât Ross 308 înainte de sacrificare, iar la momentul sacrificării, are câteva sute de grame în plus;

  • Nortura- cel mai mare producător din industrie de pui cu creștere rapidă promite să înlocuiască rasa de pui în toată producția destinată magazinelor;

  • Kiwi- Kristine Arvin, directorul de comunicare al Kiwi a declarant "clienții pot fi siguri că există cerințe stricte privind bunăstarea animalelor, indiferent de produsele pe care le cumpără în magazinele noastre. Împreună cu Nortura, lucrăm la lansarea puiului cu creștere lentă sub brandul Prior".

Decizia de propunere a interzicerii rasei de pui Ross 308 este o mișcare susținută în Norvegia, și ne așteptăm pe viitor la decizii concrete și din partea Guvernului.

Îmbunătățirea continuă a standardelor de creștere a puilor și implicit a gradului de bunăstare al acestora, este o responsabilitate comună atât a crescătorilor de păsări, cât și a celor care furnizează produsele consumatorilor, și bineînțeles vizează și România.

                                           
Raportul de Responsabilitate a fost creat pentru a prezenta standardele minime de bunăstare pentru creșterea puilor. În raport, sunt regăsite numeroase recomandări pentru companiile care produc și comercializează carne de pui, precum cele incluse în Angajamentul European pentru Pui (European Chicken Commitment)

Click pentru a citi raportul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *