Boală regăsită în 99% dintre fileurile de pui din supermarketurile poloneze

Boală regăsită în 99% dintre fileurile de pui din supermarketurile poloneze

Filiala poloneză Otwarte Klatki a realizat o investigație care dezvăluie prezența afecțiunii numite “boala cu dungi albe” în carnea de pui în cele mai populare supermarketuri din Polonia. 

Constatările sunt îngrijorătoare: conform investigației, peste 99% din pachetele de piept de pui examinate au arătat prezența bolii. S-a dovedit că afecțiunea dungilor albe reprezintă o tulburare îngreunează viețile păsărilor cauzându-le suferință. Afecțiunea se găsește în exteriorul mușchiului pectoral major. Este vizibil ca striații albe paralele cu fibrele musculare (Petracci et al., 2013). Aceste striații se dovedesc a fi țesut adipos (gras) (Bailey et al., 2015). Chiar dacă cauza afecțiunii este neclară, mai multe studii au sugerat că patogeneza ei (la fel ca cea a afecțiunii pieptului de lemn) este asociată cu mai multe procese biologice, cum ar fi hipoxia localizată în mușchi, stresul oxidativ, acumularea crescută de calciu intracelular (Zambonelli et al., 2016; Abasht et al., 2016; Mutryn et al., 2015).

Rasele standard de pui crescuți în industria zootehnică sunt recunoscute pentru pentru creșterea rapidă – aceste păsări sunt de obicei ucise la doar 42 de zile, iar în acest scurt timp dezvoltă mușchi de o mărime anormală ai pieptului care pot fi transformați într-unul dintre cele mai populare produse din industria cărnii: file de piept de pui. Selectările genetice au permis acestui mușchi să crească într-o dimensiune nepropoționată aducând profituri industriei și consecințe tragice pentru pui. Ei se luptă în mod obișnuit cu șchiopături (ceea ce înseamnă o viață de durere cronică) și diferite tulburări, cum ar fi boala cu dungi albe. Calitatea cărnii afectate de această boală specială s-a dovedit a fi mai scăzută, însă aceasta nu împiedică companiile să vândă acest produs clienților lor. Cu toate acestea, simptomele pot fi observate cu ușurință, însă sunt deseori necunoscute de cumpărători. 

Boala cu dungi albe – investigația din Polonia a analizat fileurile de piept de pui de marcă proprie la 5 mari comercianți: Aldi, Biedronka, Lidl, Kaufland și Netto. Concluziile investigației sunt îngrijorătoare și ar trebui semnalate practicile actuale din fermele industrială, nu numai din cauza suferinței pe care o provoacă animalelor, dar și din cauza calității scăzute a alimentelor oferite consumatorilor care decid să cumpere carne de pui. 

Concluzii primare:

99,1% din pachetele care conțin file de piept de pui cu semne ale afecțiunii dungilor albe a fost găsită în mărcile proprii ale fiecărui supermarket. 

Stadiul cel mai frecvent observat al bolii a fost cel mai înalt posibil (34,6% dintre fileuri au fost notate cu numărul 3, ceea ce înseamnă dungi albe severe) 

Două dintre magazine, Kaufland și Netto, au avut prezentă pe rafturile de carne boala ce a apărut într-o rată de 100%. Doar 7 din 751 de pachete s-au dovedit a fi lipsite de boala cu dungi albe.

Exemple de dungi albe moderate (1) și severe (2) pot fi găsite mai jos: Dovezile științifice sugerează că afecțiunea dungilor albe este regăsită în 50-90% din pieptul de pui, în mod general. Prezența sa reduce valoarea nutritivă a cărnii de pui, crescând conținutul de grăsimi, scăzând nivelul de proteine ​​și scăzând calitatea proteinelor prin conținutul mai mare de colagen. Carnea cu dungi albe este raportată a fi inferioară cărnii normale și în ceea ce privește textura și calitățile gustative. Cauzele dovedite științific ale bolii cu dungi albe sunt în mare parte genetica găinilor cu creștere rapidă și condițiile precare de viață pe care se străduiesc să le suporte. 

Creșterea rapidă poate face ca aceste păsări să sufere probleme severe de mers, să trăiască în durere cronică din cauza șchiopturiilor debilitante și, uneori, chiar să moară din cauza atacurilor de cord, deoarece organele lor interne nu reușesc să mențină greutatea copleșitoare. De asemenea, duce la diferite patologii în mușchi, cum ar fi boala cu dungi albe. În ceea ce privește condițiile de viață, păsările își petrec viața înghesuite într-un singur adăpost cu zeci de mii, neputând să meargă liber sau să-și îndeplinească cele mai elementare nevoi de cocoțat sau ciugulit. Drept urmare, își petrec cea mai mare parte a timpului staționați și apatici și, la rândul său, acest lucru le sporește problemele de sănătate. 

Care este soluția susținută? 

Peste 550 de companii din întreaga lume au întors deja spatele acestor practici crude prin semnarea Angajamentului European pentru Pui. Este o politică de noi standarde susținute de știință care îmbunătățesc semnificativ viața puilor crescuți pentru carne. Cea mai importantă cerință este adoptarea de rase cu ritmuri de creștere mai lente și mai echilibrate. După cum s-a descris mai sus, acest lucru ar reduce severitatea problemelor de sănătate care apar în prezent la scară mare în agricultura intensivă în fabrici și, de asemenea, ar îmbunătăți calitatea produselor de care magazinele și producătorii de alimente susțin că le pasă.”

Informațiile din acest articol au fost preluate aproximativ în întregime și traduse din engleză în română – Disease found in 99% of Polish supermarket chicken fillets. (n.d.). Retrieved September 27, 2022, from https://animainternational.org/blog/disease-found-in-99-percent-of-polish-supermarket-chicken-fillets/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *